The Role of the Museums of the Political Repression in Nation Building: The Case of the ALJİR Memorial Complex in Kazakstan


Creative Commons License

Avcu S. A.

Külliye, vol.4, no.2, pp.364-377, 2023 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 4 Issue: 2
  • Publication Date: 2023
  • Doi Number: 10.48139/aybukulliye.1347556
  • Journal Name: Külliye
  • Journal Indexes: MLA - Modern Language Association Database, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.364-377
  • Ankara Yıldırım Beyazıt University Affiliated: Yes

Abstract

During the last thirty years there has been an explosion in the number of memorial museums. Especially the old colonies started to use such museums in nation-building. Kazakhstan was the most disadvantaged country in nation-building and history writing because only one-third of the population was Kazakhs in independence due to policies of the Russian and Soviet Empires. Kazakhstan did not hesitate to use memorial museums in nation-building. This work is about the role of the Museums of Victims of Political Oppression in nation building of Kazakhstan in the case of the ALJİR Memorial and Museum Complex which was built on the site of Akmolinskiy Concentration Camp for the Wives of the Homeland Traitors. Since independence Kazakhstan has implemented both Kazakhstani and Kazakh nationalism, ALJİR complex appealed to Kazakhstani nationalism because oppression was implemented to all ethnic groups. Stalin was shown as only culprit; the Russians, the Soviet Union, and even communism were not presented as part of the persecution.
Bu çalışma kısaltması ALJİR olan, Rusça “Vatan Hainlerinin Eşleri İçin Akmolinskiy Toplama Kampı" yerinde inşa edilen ALJİR Anıtı ve Müzesi Külliyesi örneğinde Siyasi Baskı Mağdurları Müzelerinin Kazakistan millet inşasında nasıl bir rol aldıkları hakkındadır. Son otuz yılda mağdur müzelerinin sayısında patlama yaşanmıştır. Özellikle eski koloniler millet inşasında bu tür müzeleri kullanmaya başladılar. Rus Çarlığı istilası ve Sovyet döneminde en çok zarar gören ve bağımsızlıkta Kazakların ülke nüfusunun üçte birini oluşturduğu Kazakistan, millet inşası ve tarih yazımında en dezavantajlı ülke konumundaydı. Bunu yaparken- Rusya dâhil-diğer Sovyetler Birliği ülkeleri gibi, mağdur anıtları ve müzeleri kullanmaktan çekinmedi. İçerik analizi ve söylem analizi yöntemleri kullanılan makalenin tezi, Kazakistan aynı anda uygulamaya çalıştığı Kazakistan ve Kazak milliyetçiliğinin bir parçası olarak, bu mağdurlar müzeleri bütün etnik gruplara yönelik olduğu için, Kazak milliyetçiliğine değil Kazakistan milliyetçiliğine yönelik olarak tasarlanmış ve zulmü yapan olarak Stalin gösterilmiş; Ruslar, Sovyetler Birliği, hatta komünizm bile zulmün parçası olarak sunulmamıştır.