in: VEHAK VERGİDE GÜNCEL GELİŞMELER SERİSİ 1-2 KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI KANUNU: SORUNLAR, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ&VERGİ KANUNLARINA 7338 SAYILI KANUN'LA GETİRİLEN DEĞİŞİKLİKLER, Prof. Dr. Gülsen GüNEŞ,Prof. Dr. Esra EKMEKCİ ÇALICIOĞLU,Prof. Dr. Ateş OKTAR,Dr. Bumin DOĞRUSÖZ,Doç. Dr. Gamze GÜMÜŞKAYA, Editor, ON İLİ LEVHA YAYINCILIK A.Ş., İstanbul, pp.63-105, 2022
Küreselleşme ile çok uluslu şirketlerin daha görünür hale gelmesi, uluslararası ticarette hizmet ticaretinin payının artması, maddi olmayan varlıklara dayalı işletmelerin sayısının artması, şirketler küreselleşirken bu şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülkelerin vergi sistemlerinin farklılığından kaynaklı vergi rekabetinin ortaya çıkması ve agresif vergi planlaması, dijital platformların bir sektör haline gelmesi gibi faktörler sebebiyle çeşitli düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır.
Büyük ekonomik güce sahip Amerika Birleşik Devletleri menşeli Google, Amazon, Facebook, Meta, YouTube, Instagram, Apple, Netflix gibi teknoloji şirketlerinin tüm dünyada ciddi miktarda gelir elde etmesi, dijital ekonomi olarak nitelendirilen bir sektörün ön plana çıkmasına sebebiyet vermiştir. Bu şirketlerin birçok ülkede gelir elde etmesine rağmen ilgili ülkelere vergi ödememesi ve uluslararası vergilendirmenin nasıl olacağıyla ilgili sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda öncelikle devletler büyük teknoloji şirketlerinin kendi egemenlik sınırları içinde elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesi yoluyla sorunu çözmeye çalışmışlardır. Bununla birlikte, bahsi geçen söz konusu şirketlerin sağlamış olduğu pazar ortamından faydalanarak sosyal medya geliri elde eden kişilerin de elde ettikleri gelirin vergilendirilmesi, bu vergilendirmenin nasıl ve ne şekilde olacağı hem ülkemizde hem de dünyada tartışılmaya başlamıştır. Bu kapsamda çalışmamızda öncelikle dijital ekonomi ve bu yolla elde edilen gelirlerle ilgili gelişmelerden kısaca bahsettikten sonra sosyal medya gelirinin kimler tarafından ve nasıl elde edildiği açıklanmaya çalışılacaktır. Ardından çalışmamızın temelini oluşturan 7338 sayılı Kanun kapsamındaki düzenlemelerin ne gibi yenilikler getirdiği, konuyla ilgili olarak ilan edilen Genel Tebliğ çerçevesinde uygulamanın nasıl olacağı ve nelerin açıklığa kavuşturulması gerektiği hususu anlatılacaktır. Son bölümde de konunun Avrupa örneği olarak Fransa ve Belçika uygulamaları incelenecektir.