Miracle Plant: Black Chokeberry (Aronia melanocarpa)


Creative Commons License

Yılmaz A., Güler E., Soydemir H. E. , Demirel S., Mollahaliloğlu S. , Karadeniz T., ...More

MAS Journal of Applied Sciences, no.6, pp.83-94, 2021 (International Refereed University Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Publication Date: 2021
  • Doi Number: 10.52520/masjaps.20
  • Title of Journal : MAS Journal of Applied Sciences
  • Page Numbers: pp.83-94

Abstract

Serbest radikaller ile mücadelede en önemli savaşçılardan olan antioksidan polifenolik doğal karışımını içeren aronya, günümüzde kansere karşı kullanımı ile popülerleşmiştir. Aronya bitkisi zengin biyoaktif bileşikleri sayesinde metabolik hastalıkların önlenmesinde en önemli bitkilerdendir. Uçucu yağlardan benzaldehit içeriği oldukça yüksektir. Kalp ve damar hastalıkları, göz iltihabı, idrar yolu iltihabı, diyabet ve çeşitli viral hastalıklara karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Taze olarak tüketiminin yanı sıra kuru meyve, meyve suyu, reçel, şerbet, sos, kek ve dondurma yapımında takviye gıda olarak değerlendirilmektedir. Düşük üretim maliyeti, adaptasyon kabiliyeti, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı ve makinalı hasada uygunluğu gibi birçok olumlu etken, aronya yetiştiriciliğini üreticiler için cazip hale getirmektedir. Tüm bu sebeplerle önemi daha çok anlaşılması gereken bu bitkinin ülkemizde tanınırlığını artırmayı amaçlayan bu derlemede, aronya bitkisinin botanik özellikleri ve yayılımı, kullanım alanları, yetiştiriciliğinin önemi ve avantajları ile insan sağlığı açısından değerlendirilmesi yer almaktadır. Anahtar Kelimeler: Aronya, Aronia melanocarpa, antioksidan