Background and Aims: The diagnostic efficacy of colonoscopy depends on the quality of bowel preparation. It was shown in one study that administra- tion of pineapple juice to 2 liter polyethylene glycol improves the quality of bowel cleaning. The aim of this study is to assess the effect of adding pineap- ple juice to sennoside A+B calcium for colon cleansing. Materials and Meth- ods: One hundred patients admitted to our unit for elective colonoscopy were randomized to control group and pineapple group. Patients were ad- vised to use 300 mg sennoside A+B calcium. In addition to this, the patients in the pineapple group were advised to squeeze one pineapple via a fruit juice extractor, and to drink it at the preprocedural day. The endoscopist scored the cleaning of the colonic segments using the Ottawa Bowel Prepa- ration Scale Results: After exclusion 46 patients in the control group and 44 patients in the pineapple group were included in the analysis. The cleanli- ness for each segments of the colon and the total OBPS was not statistically significant between groups. The total OBPS for pineapple group and control group were 4.77 and 5.00, respectively. Conclusion: Adding fresh squeezed pineapple juice has no beneficial effect on increasing colon cleansing.
Giriş ve Amaç: Kolonoskopinin tanısal etkinliği barsak hazırlığı rejiminin başarısına bağlıdır. Daha önce yapılan bir çalışmada polietilen glikol kolo- noskopi hazırlık rejimine ananas suyu eklenmesinin barsak temizliğini ar- tırdığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı sennosid A+B kalsiyum hazırlık rejimine ananas suyu eklemenin barsak temizliği üzerine olumlu etkisinin olup olmadığının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kolonoskopi ya- pılmak üzere ünitemize yönlendirilen hastalar randevu verilmesi esnasında ananas grubu ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara barsak hazırlığı için işlemden bir gün önce sennosid A+B kalsiyum 300 mg, bol su ile içmeleri önerildi. Ananas grubunda yer alan hastalara ise buna ek olarak işlemden bir gün önce bir tam ananası katı meyve sıkacağından geçirerek iç- mesi önerildi. İşlemi yapan endoskopist barsak temizliğini Ottawa barsak te- mizliği skalası yardımı ile değerlendirdi ve sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma için uygun olmayan hastalar dışlandıktan sonra kontrol grubunda 46, ananas grubunda ise 44 hasta değerlendirmeye alındı. Total Ottawa bar- sak temizliği skalası skoru ve her kolon segmenti için ayrı ayrı hesaplanan te- mizlik miktarları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Total Ottawa barsak temizliği skalası ananas grubu ve kontrol grubu için sırasıyla 4,77 ve 5,00 olarak hesaplandı. Sonuç: Sennosid A+B kalsiyum hazırlık rejimine ananas suyu eklemenin barsak temizliği üzerine olumlu katkısı saptanamamıştır.