Background: Vitamin D is recognized to be an immune regulator. Also, it is known to have antiviral effects by several mechanisms, including reducing inflammatory cytokines. Objectives: To examine the 25-hydroxyvitamin D (25(OH) D) status for assessing the severity of COVID-19. Methods: This study consisted of 596 patients confirmed as SARS-CoV-2 infection and 59 healthy individuals. The cases separated into non-severe group, severe survival, and severe non-survival group. 25(OH)D and other labo ratory parameters were evaluated retrospectively. Results: In all COVID-19 groups 25(OH)D levels were low compared to controls (p<0.05). 25(OH)D concentrations were lowest in patients in severe non-survival groups than those in other SARS-CoV-2 infection groups (p<0.05). Multivariate regression analysis exhibited that decreasing 25(OH)D was associated with an increasedlikelihood of non severe, severe survival and severe non-survival disease. There were significant associations between 25(OH)D and certain inflammatory and hemostatic parameters (p<0.05, for all). Conclusions: 25(OH)D deficiency was observed among patients with COVID-19. Declined steadily 25(OH)D levels make a huge contribution to the scale of the progression of the disease. Correlations support that 25(OH)D may be a substantial tool for utilizing the severity of the disease and estimating the survival. Also, supplementation of 25(OH)D might slow down the course of the COVID-19.
Amaç: D vitamini bir bağışıklık düzenleyici olarak kabul edilir ve ayrıca inflamatuar sitokinlerin azaltılması da dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalarla antiviral etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Çalışmanın amacı COVID-19’un şiddetini değerlendirmek için 25-hidroksivitamin D (25 (OH) D) durumunu incelemekti. Gereç ve yöntem: Bu çalışma, SARS-CoV-2 enfeksiyonu olarak doğrulanan 596 hasta ve 59 sağlıklı kişiden oluştu. Vakalar şiddetli olmayan grup, şiddetli sağ kalan ve şiddetli sağ olmayan grup olarak ayrıldı. 25 (OH) D ve diğer labo ratuvar parametreleri geriye dönük olarak değerlendirildi. Bulgular: Tüm COVID-19 gruplarında 25 (OH) D seviyeleri kontrollere kıyasla düşüktü (p<0.05). 25 (OH) D konsan trasyonları, şiddetli hayatta kalmayan gruptaki hasta larda, diğer SARS-CoV-2 enfeksiyon gruplarına göre en düşüktü (p<0.05). Çok değişkenli regresyon analizi, 25 (OH) D’nin azalmasının şiddetli olmayan, şiddetli sağ kalan ve şiddetli sağ kalmayan hastalık olasılığının artmasıyla iliş kili olduğunu gösterdi. 25 (OH) D ile belirli inflamatuar ve hemostatik parametreler arasında önemli ilişkiler vardı (tümü için p<0.05). Sonuç: COVID-19’lu hastalarda 25 (OH) D eksikliği gözlendi. Kademeli olarak düşen 25 (OH) D seviyeleri, hastalığın ilerleme ölçeğine büyük katkı sağladı. Kore lasyonlar, 25 (OH) D’nin hastalığın ciddiyetini değer lendirmek ve sağ kalımı tahmin etmek için önemli bir araç olabileceğini desteklemektedir. 25 (OH) D takviyesi, COVID-19’un seyrini yavaşlatabilir.