Djamila Bouhired: A Freedom Fighter in Algeria and Poetic Tribute to Her Name


Creative Commons License

Karasu K.

17. Uluslararası Dil, Kültür ve Edebiyat Araştırmaları Kongresi, Antalya, Turkey, 2 - 06 November 2023, pp.43-44, (Summary Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.43-44
  • Open Archive Collection: AVESIS Open Access Collection
  • Ankara Yıldırım Beyazıt University Affiliated: Yes

Abstract

This study focuses on the life of Djamila Bouhired, one of the heroines of Algeria’s War of Independence against France in the mid-twentieth century, her activities during the War of Independence, and her experiences after the French captured her and became one of the symbolic female figures of Algeria. While fighting in the ranks of the FLN during the War of Independence, she was arrested in a French raid and subjected to severe torture. On 15 July 1957, she was sentenced to death, but her execution was not carried out due to the defence of Georges Arnaud and Jacques Verges and the reactions from the world. In this context, in Arabic literature, especially in the genre of poetry, poets have written poems of praise (methiya) to emphasise the heroism of many historical figures and to engrave their memories in people’s minds. One of these figures, Djamila Bouhired, has been the main subject of various poems, literary works or films. In this point, as a reflection of the respect shown to his struggle, three poems written by Nizar Qabbani, one of the leading poets of Arabic poetry, entitled “Djamila Bouhired”, Bedr Shakir al-Sayyab’s “To Djamila Bouhired” and Nazik al-Malaika’s “We and Djamila” are discussed. Each author uses the power of poetry to affect emotions while describing the situation of Djamila Bouhired under isolation and torture in their unique style. Thus, the will of the Algerian woman and the whole Algerian people to resist the French colonisation is immortalised in poems. Ahmed Arif wrote a letter from Turkey on her behalf, glorifying her struggle. In this study, samples of resistance poetry, one of the most potent literary genres of Arabic literature, are analysed in terms of theme, content, symbolic expression and form of expression through textual analysis. The study utilised literary and academic works on Djamila Bouhired and archival sources. Thus, three examples of poetry on resistance and heroism, one of the most prominent themes of Arabic poetry, are discussed, and the determination to struggle and the spirit of independence of women in the Arab world are shown in the representation of Djamila Bouhired. Keywords: Djamila Bouhired, Algeria, Nizar Qabbani, Badr Shakir al-Sayyab, Nazik al-Malaika.

Bu çalışma, yirminci yüzyılın ortalarında Cezayir’in Fransa’ya karşı başlattığı bağımsızlık savaşının kadın kahramanlarından biri olan Cemîle Bûhayred’in hayatı, Bağımsızlık Savaşı döneminde yaptığı faaliyetleri ve Fransızlara esir düştükten sonra yaşadıklarıyla Cezayir’in sembol kadın şahsiyetlerinden biri oluşunu konu edinmektedir. Bağımsızlık Savaşı sırasında FLN saflarında savaşırken Fransızların bir baskınında esir düşerek ağır işkencelere maruz kalmıştır. 15 Temmuz 1957’de idama mahkûm edilse de Georges Arnaud ve Jacques Verges’in savunması ile dünyadan gelen tepkiler sonucunda infazı gerçekleştirilememiştir. Bu bağlamda, Arap edebiyatında, özellikle şiir türünde şairler, tarihte kahramanlık gösteren pek çok kişinin bu yönlerini vurgulamak ve hatıralarını insanların zihinlerine kazımak için övgü (methiye) şiirleri kaleme aldılar. Bu şahsiyetlerden biri olan Cemîle Bûhred de çeşitli şiirlerin, edebi eserlerin veya filmlerin ana öznesi olmuştur. Bu noktada, mücadelesine gösterilen saygının bir yansıması olarak Arap şiirinin önde gelen şairlerinden Nizâr Kabbânî’nin “Cemîle Bûhayred”, Bedr Şâkir es-Seyyâb’ın “Cemîle Bûhayrid’e” ve Nâzik el-Melâ’ike’nin “Biz ve Cemîle” adıyla yazdığı üç şiir ele alınmaktadır. Her bir yazar kendine özgü üslubuyla tecrit ve işkence altındaki Bûhayred’in durumunu betimlerken şiirin duygulara etki etme gücünü kullanır. Böylece hem Cezayir kadınının hem de bütün Cezayir halkının Fransız sömürgesine karşı direniş iradesi şiirlerle ölümsüzleşir. Türkiye’den de Ahmed Arif, onun adına yazdığı bir mektupla mücadelesini yüceltir. Bu çalışma ile Arap edebiyatının en güçlü edebî türlerinden biri olan direniş şiirinden örneklemler metin analizi yöntemiyle tema, içerik, sembolik anlatım ve ifade biçimi bakımından incelenmektedir. Çalışmada Cemîle Bûhayred’e dair edebi ve akademik eserlerin yanı sıra arşiv kaynaklarından yararlanılmaktadır. Böylece hem Arap şiirinin en öne çıkan temalarından direniş ve kahramanlık üzerine üç şiir örneği ele alınmakta hem de Cemîle Bûhayred temsilinde Arap dünyasındaki kadınların mücadele azmi ve bağımsızlık ruhu gösterilmektedir. Anahtar Kelimeler: Cemîle Bûhayred, Cezayir, Nizâr Kabbânî, Bedr Şâkir es-Seyyâb, Nâzik elMelâ’ike.