Türkiye Yazarlar Birligi, Ankara, 2018
Kadim medeniyetimizin izinde...
Türkiye Yazarlar Birliği 2018 yılında kuruluşunun 40. Yılını kutluyor.
Öncelikle, TYB’nin kurulması ve bugünlere gelmesinde emeği geçen, katkı sağlayan başta kurucu genel başkanımız D. Mehmet Doğan olmak üzere herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum.
1978’de farklı kesimlerden 14 yazarın bir araya gelmesiyle 7 Ağustos 1978’de kurulan TYB, 40 yılda yurt içinde ve yurt dışında kültür hayatımıza damgasını vuran çok önemli kültür sanat faaliyetlerini kesintisiz olarak başarı gerçekleştirdi.
TYB yönetimi olarak, 40'ıncı yıla özel ulusal ve uluslar arasıkültür sanat etkinlikleri planladık. Belirlenen tarih ve şehirlerde faaliyetleri yapmaya da devam ediyoruz.
Bu faaliyetlerden biri de “Edirne’den Mostar’a “Kültür Kervanı”ydı.
Daha önce, 22 Mayıs 2008 tarihinde kuruluşunun 30. yılında Edirne’den Ardahan’a, 35. yılında ise 6 Mayıs 2013 tarihinde Ankara’dan başlayan Siirt’te biten ve 10’ar gün süren etkinliklerde; güzergahta bulunan şehirlerde okur yazar buluşmaları, imza günleri, konferanslar, paneller, sempozyumlar, konferanslar, şiir şölenleri, tarih, kültür, edebiyat sohbetleri düzenlenmiş ve büyük ilgi görmüştü.
Şimdi de, “Kültür Kervanımız” kadim medeniyetimizin izinde, Osmanlı’nın bizlere mirası olan Balkanlara tarihi bir yolculuk yaptık.
Bilim adamları, şairler, yazarlar, gazeteciler, ilim ve fikir adamlarının içinde bulunduğu kültür kervanımızla1 Mayıs 2018 günü Edirne'den yola çıktı.
Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna Hersek’te gerçekleştirdiğimiz kültür sanat faaliyetlerinde; edebiyat söyleşileri, şiir şölenleri, kültür gezileri, resim sergileri, panel ve konferanslar düzenledik.
Bugün her ne kadar aramıza sınırlar çizilmiş olsa da,farklı ülkelerde, farklı şehirlerde geziyor olsak da; Camileri, tekkeleri, köprüleri, hanları, pazar yerlerini ve şehirlerin genel yapılarıbize hep tanıdık geldi. Osmanlı mimarisi hâlâ etkisini gösteriyor.
Ayrıca, Osmanlı bakiyesi bu topraklarda yaşayan kardeşlerimizin gelenek, görenek ve inanç sistemlerini tüm canlılığı ile koruduklarına şahit olduk.Gezi güzergâhında olan yerlerde Yunus Emre Enstitüsü'nde, diğer yerlerde ise Türk dernekleri ve mahalli kurumlarla işbirliği içinde sürdürdüğümüz bu 10 günlük faaliyet gerçek anlamda tam bir kültür ziyafetine dönüştü.
Gönül coğrafyamıza yaptığımız bu kültür yolculuğu; oradaki kardeşlerimizle aramızdaki dostluğu ve kardeşliği pekiştirdiği, tarihi, sosyal ve kültürel ilişlerin daha güçlenmesine vesile olduğu bir gerçektir.
Geziye katılanların dağarcıkları, anlatacakları ve yazacakları bir çok anıyla dolu.
Kültür kervanına katılan bilim adamları, şairler, yazarlar, gazeteciler, ilim ve fikir adamlarının geziye ilişkin görüş ve düşüncelerini anlattıkları metinleri bir araya getirerek bu kitabı oluşturduk.
Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, kültür kervanına katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara, duygu ve düşüncelerini bizimle paylaşarak bu eserin ortaya çıkmasına vesile olan değerli dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum.