SOĞMATAR NEKROPOLÜ 2017 YILI KAZI VE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI
Albayrak Y. (Yürütücü)
Kazı Çalışması, Türkiye, Şanlıurfa, Tektek Dağları, 2017 - 2017
- Çalışma Türü: Kazı Çalışması
- Başlama Yılı: Mayıs 2017
- Bitiş Tarihi: Eylül 2017
- Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Çalışma Özeti
2017 yıllarındaki çalışmalar sonunda toplamda 54 tane kaya mezarı ortaya çıkarılmıştır. Bu mezarlardan 11 tanesi Roma mimarisini yansıtan dromoslu merdivenli arcosoliumlu mezarlar, 43 tanesinin de Erken Tunç Çağı mezar mimarisini yansıtan kuyu tarzı kaya mezarı olduğu görülmüştür. Bu ETÇ mezarlarının kuyu kısmı dahil olmak üzere içlerinin tamamen toprak ile dolu olduğu görülmetedir. Mezar hediyelerinden ETÇ II’ye (M.Ö. 2500) tarihlendirdiğimiz Sümer savaş arabasının minyatür tipi olan çocuk oyuncağı ve yine çocuk oyuncağı minyatür at ve bu atın çektiği arabaya ait parçalardır. Ayrıca K35 No.lu mezarın kuzey duvarına işlenmiş olan insan yüzü de önemlidir.
Roma Döneminde, Erken Tunç Çağında yapılmış olan bir grup kaya mezarın kullanıp eklemeler yaparak ikinci kullanım görmüş olduğu anlaşılmaktadır. Bu kullanım için yapılan değişikliği işçilikte ve yarım bırakılan mezarlarda
açıkça görmekteyiz. (Resim: 6) Roma Dönemini yansıtan bu mezarlar geç dönemde soyulmuş olduğu için herhangi bir buluntu ele geçirilememiştir.